сряда, 3 февруари 2010 г.

КОГА ДА СМЕНИМ ЛЕТНИТЕ ГУМИ СЪС ЗИМНИ?

Гумите са елемент на безопасността на автомобила и икономията може да ни струва скъпо! Защо не бива да използваме летни гуми през зимата?

1. Кога да сменим летните гуми със зимни?

Външната температура оказва сериозно влияние върху характеристиките на автомобилните гуми. Това се отразява най-вече в рязка промяна на сцепните свойства на протектора. При трайно понижение на среднодневните температутри под 5 – 7оС е необходимо да монтираме на автомобила си зимни гуми за експлоатация през зимния сезон. За нашата географска ширина този период настъпва ориентировъчно около началото – средата на месец ноември.

2. Защо не бива да използваме летни гуми през зимата?

За производството на летни и зимни гуми се използват различни каучукови смеси. При ниски температури гумите с летни характеристики губят своята еластичност и в следствие се понижава значително тяхното сцепление с пътя и се увеличава спирачният път. Зимните гуми са значително по-меки и запазват своята еластичност при чувствително по-ниски температури, като осигуряват необходимото сцепление на протекторът с пътното покритие. Важно е да се отбележи, че рискуваме ако поставим зимни гуми само на двигателния мост на автомобила, а на другия оставим “летен” комплект. Разликата в коефициента на триене между двата комплекта (моста) и пътя е толкова голяма, че при експлоатация води до често и неконтролируемо занасяне на моста с летните гуми. Специалистите съветват на всичките колела на автомобилът да бъдат монтирани гуми с еднаква сезонност, желателно – от един мопдел, тъй като дори различните модели на един производител имат различни ходови характеристики.

3. “Всесезонната” гума – компромис или не?

Всесезонните гуми са проектирани от производителите, така че да осигуряват приемливо ниво на безопасност през зимата и не лош комфорт на управление през лятото. Те притежават добри характеристики на сух и мокър асфалт и удовлетворителни качества на зимен път. Би трябвало да се отбележи обаче, че поради “по-меките” каучукови смеси, използвани при производството им, износваннето през летния сезон е значително по-интензивно в сравнение с “по-твърдите” летни гуми. Подходящи са за експлоатация при средни зимни температури до около 0оС, по почистено зимно пътно покритие, но са неприложими при тежки пътни условия.

Не бива да се забравя, че гумите са елемент на безопасността на автомобила и икономията може да ни струва много скъпо!



Tire Rack Tire Test - Winter/Snow vs. All-Season vs. Summer Tires on Ice

Няма коментари:

Публикуване на коментар